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August 15, 2023

Ms. Teresa L. Lee
Assistant Vice President
Washburn University

118 Morgan Hall

1700 SW College Avenue
Topeka, Kansas 66621

Email: Teresa.lee@washburn.edu

Re: Taxability to Kansas of rollovers from Washburn retirement and pension plans and the
subsequent distribution from the receiving rollover plan.

Dear Ms. Lee:
Your email dated July 4, 2023, was forwarded to me for response. Thank you for your inquiry.

In that letter you question the taxability of rollovers from Washburn’s retirement and pension plans
to other plans (such as IRAs) and their subsequent distributions. Specifically, your letter reads as
follows:

We are writing to request your advice regarding the Kansas income tax treatment of Washburn
University retirement plan funds that are rolled into an Individual Retirement Account, as defined
under Section 408(a) of the Internal Revenue Code (“IRA”), or a qualified retirement plan
maintained by a different employer.

For background, Washburn University maintains two types of retirement plans: (i) a tax-favored
plan under Section 457(d) of the Internal Revenue Code; and (ii) tax-sheltered plans under Section
403(b) of the Internal Revenue Code. These plans are collectively referred to as the Washburn
retirement plan.

Background

Under K.S.A. 79-32,117(a), amounts which are subject to federal income tax will also be subject
to Kansas income tax unless there is a specific modification provided for by Kansas statutory
law. K.S.A. 79-32,117(c)(xix) provides such a modification by exempting the following
amounts from Kansas income tax: “Amounts received by retried employees of Washburn
University as retirement and pension benefits under the university’s retirement plan.”

In its capacity as plan sponsor, Washburn University intends to provide educational materials to
terminated participants regarding their distribution and rollover options, including the tax
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considerations of each option. One such tax consideration is the application of K.S.A. 79-
32,117(c)(xix) to rollovers.

Requested Advice

We respectfully request your advice on the matters below.

1. Ifthe event a terminated participant rolls his or her Washburn University retirement funds
into an IRA, we have the following questions:

a. Will the Washburn rollover funds retain their tax exempt status under K.S.A. 79-
32,117(c)(xix) if they are the only funds in the IRA? For instance, assume a former
employee rolls her Washburn retirement plan funds (totaling $10,000) into an IRA. The
IRA has no other funds in it. The following year, after the IRA has grown to $12,000
from investment gains, the individual receives a lump sum distribution of the entire
amount in the IRA. Is the IRA distribution exempt from Kansas income tax?

b. Will the Washburn rollover funds retain their tax exempt status under K.S.A. 79-
32,117(c)(xix) if the IRA has funds from other sources (such as other contributions made
by the individual or funds rolled over from another employer’s retirement plan)? If yes,
are there any requirements for keeping the Washburn rollover funds separate from other
funds within the IRA or allocating the gains and losses attributable to Washburn rollover
funds?

2. Inthe event a terminated participant rolls his or her Washburn University retirement funds
into a qualified retirement plan maintained by another employer, will the rollover funds
retain their tax exempt status under K.S.A. 79-32,117(c)(xix)? If yes, are there any
requirements from keeping the Washburn rollover funds separate from other funds withing
the new plan or allocating the gains and losses attributable to Washburn rollover funds?

3. K.S.A. 79-32,117(c)(xix) refers to ‘retired employees’ of Washburn University. Does
“retried employees” include any participant that has incurred a severance of employment
from Washburn University, regardless of age or whether the individual obtains
employment elsewhere? In addition, under certain some circumstances the Internal
Revenue Code allows in-service distributions or in-service rollovers to an IRA without
penalty (for instance, where the participant obtains age 59 %2). In such a scenario, would
active employees be treated as “retried employees” under K.S.A. 79-32,117(c)(xix) and
retain favorable tax treatment for in-service distributions or rollovers to an IRA.
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Applicable Guidance:

K.S.A. 79-32,117(c) There shall be subtracted from federal adjusted gross income:

(xix) Amounts received by retired employees of Washburn university as retirement and pension
benefits under the university’s retirement plan.

Responses to Questions:

Before addressing your questions, it is important to distinguish the tax consequences between
rollovers and distributions.

Generally, for federal tax purposes, rollovers between retirement plans are allowed if both plans
share the same tax characteristics for contributions (pre-tax dollars vs. after-tax dollars). If the
rollover is allowed by the IRS, it is generally a non-taxable event, and is not included in federal
adjusted gross income (FAGI). If not included in FAGI on the federal level, the transaction is not
taxable to Kansas, and the income modification found in K.S.A. 79-32,117(c)(xix) is not needed.
Rollover that are taxable at the federal level are generally taxable to the State of Kansas, unless a
modification, such as K.S.A. 79-32,117(c)(xix) is applicable.

While the rollover to another account or plan may not be taxable, the subsequent distribution from
the plan receiving the rollover could result in a taxable event. Against this backdrop, the
modification found in K.S.A. 79-32,117(c)(xix) gains importance. The K.S.A. 79-32,117(c)(xix)
modification is allowed in those instances where the distribution is made from the university’s
retirement plan. When the individual employee’s account is rolled over into another retirement or
pension investment outside the university’s plan, it loses its identity, and the distributions from the
receiving rollover pension or retirement plan no longer qualifies for the modification found in
K.S.A. 79-32,117(c)(xix).

In addressing your specific questions, the response to questions la, 1b, and 2 is NO, the rolled
over amounts will no longer qualify for modification under K.S.A. 79-32,117(c)(xix). While the
rollover itself may not result in a taxable event or qualify for modification, the subsequent
distribution from the retirement or pension plan outside the university’s retirement plan does not
qualify for modification. Whether or not the rolled over amounts are segregated or comingled
into another plan is not material, since the distribution is not occurring from the university’s
retirement plan.

Concerning question 3, we would recommend that you consult the university’s plan for its
definition of /criteria for retirement. Generally, retirement is normally defined as leaving
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employment after obtaining a prescribed number of years of service and/or age and drawing
retirement benefits from the system. In that context, an employee leaving employment before a
set age and/or years of service or taking in-service contribution while still employed would not
qualify for the modification as outlined in K.S.A. 79-32,117(c)(xix).

Hopefully, this letter has addressed the questions you raised. If you have additional questions or
comments, please do not hesitate to contact us.

e

Sincerely,

/ /%MW“H/

Roger B singer
Tax Specialist
RB:rb

NOTE: This private letter ruling / opinion letter is based solely on the facts provided in your
request for advice. If material facts or information were not disclosed this letter is null and void.
This letter will be revoked without further action by the Department if the statutes, administrative
regulations, published revenue rulings, or court decisions that materially affect this opinion are
changed.



